A tohle jste o PROFINETu věděli?

Co se vám vybaví, když se řekne průmyslová komunikace? My jsme si pro zajímavost udělali ve firmě malý průzkum. Tipnete si, kolik lidí zmínilo na prvním místě PROFIBUS nebo PROFINET? 8 z 10! A protože jsme se před 14 dny věnovali PROFIBUSu, je nejvyšší čas si říct i něco o jeho nástupci.

PROFINET vznikl stejně jako PROFIBUS v Německu a vychází z Ethernetu, který se běžně využívá pro distribuci internetu nebo dat. Na rozdíl od Ethernetu je ale PROFINET určen přímo do průmyslu ať už jako komunikace mezi stroji nebo komunikace na výrobní lince mezi PLC a vzdálenými periferiemi.

 Jaké jsou výhody PROFINETu?

Pro připojení do sítě a nastavení zařízení vám postačí obyčejný počítač se síťovou kartou a příslušným softwarem. Profinetová zařízení navíc mají tu výhodu, že je díky 2 portům můžete zapojit za sebou, aniž byste potřebovali cokoliv dalšího (switch apod.). Každé profinetové zařízení navíc prakticky funguje jako repeater. Zatímco v síti PROFIBUS bylo potřeba dodržet maximální délku 100 m v rámci segmentu (tedy mezi až 32 stanicemi), PROFINET má 100 m jako maximální možnou vzdálenost mezi 2 stanicemi. Díky tomu umožňuje vystavění rozsáhlejších sítí, a navíc jeho přenosová rychlost je 100 Mbit, což je oproti PROFIBUSu (max. 12 Mbit) značný nárůst.

Výhodou je také velká možnost úprav do různých topologií (sběrnicové, stromové, hvězdicové…) pomocí switchů a dalších zařízení. PROFIBUS byl omezený na 126 zařízení. Základní nastavení umožňuje PROFINETu propojit až 254 zařízení a nastavení lze samozřejmě podstatně rozšiřovat. Díky VLAN můžeme navíc spojovat více rozdílných sítí do jednoho místa atd. V rámci PROFINETu může také běžet i standardní Ethernetová komunikace. Do sítě tak klidně připojíte kamery a počítač a můžete streamovat obraz....číst více.

Články, Profinet

Buďte v obraze a dostávejte novinky.

FOXON s.r.o.
Česká 615/25
Liberec 25
463 12, Česká republika
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Našli jste vše, 
co jste hledali?

Zajímá vás také,
co nabízí FOXON?

FOXON s.r.o. © 2022